Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το MSL της NASA σε καλό δρόμο

To Μars Science Laboratory επιτυχώς  απογειώθηκε από τη βάση της  NASA την Κυριακή, στις 17.02 ώρα Ελλάδος.

Με βάρος ένα  τόνο και μέγεθος όσο ένα Mini Cooper το μηχάνημα θα είναι το μεγαλύτερο που η NASA μπορεί επιτυχώς αυτή τη στιγμή να προσγειώσει στην επιφάνεια του  Κόκκινου Πλανήτη.

Η διάρκεια «πτήσης» θα είναι περίπου οχτώ μήνες, αφού θα φτάσει τον Αύγουστο του 2012. Το ερευνητικό όχημα θα ανιχνεύσει την επιφάνεια  του Άρη με High Definition κάμερες και  θα ψάξει για σημάδια ζωής (του  παρόντος ή του παρελθόντος)  και  πιθανά σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμα από πιθανούς μελλοντικούς μετοίκους.

Επίσης, θα πραγματοποιήσει  γεώτρηση με ειδικό τρυπάνι για να αναλύσει τη σύσταση του ίδιου  του πλανήτη.

Διαβάστε εδώhttp://www.protothema.gr/technology/article/?aid=161951το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε χτες το protothema.gr

Μετά από πολλά  προβλήματα κατά τη διάρκεια προετοιμασίας  του, το “MSL” (Mars Science Lab) θα πρέπει να υπερπηδήσει  και άλλο ένα τεράστιο εμπόδιο: Την  πολύ δύσκολη διαδικασία προσέγγισης  στην επιφάνεια του πλανήτη. Το “rover”  θα είναι περιβεβλημένο μέσα σε μία  πλατφόρμα σε σχήμα πιάτου, ενώ  κρέμεται από έναν υπεριπτάμενο «γερανό». Γύρω στα 9 με 10 μέτρα πάνω από την  επιφάνεια θα ενεργοποιηθούν ρουκέτες οι οποίες θα σταματήσουν την κάθοδό του και μετά το «πιάτο» θα κατέβει  μέσω των καλωδίων του γερανού  για μία ομαλή προσέγγιση.

Παρόλα αυτά, αν και  το σύστημα έχει ελεγχθεί εκτενώς, και  δοκιμαστεί πολλές φορές, δύο στις τρεις  αποστολές ερευνητικών σκαφών προς τον Άρη έχουν καταλήξει σε αποτυχία, με προβλήματα από σύγκρουση  λόγω άσχημης προσέγγισης, μέχρι  απώλεια ηλιακής ενέργειας ή  απλά καταστροφική βλάβη.

Το MSL θα έχει διάρκεια αποστολής 23 μήνες, ελπίζοντας να ακολουθήσει  τα «δίδυμα» Spirit και Οpportunity και το  θρυλικό Sojourner.









http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου