Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Μικροί επιστήμονες εξερευνούν τον κόσμο του Big Bang


Μέσα από εφαρμογές, εργαλεία ακόμα και smart phones τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι τα πειράματα του CERN και πώς προχωρά η προσπάθεια να απαντηθούν τα μεγάλα ερωτήματα για τη δημιουργία του κόσμου

Στην έκθεση έχει τοποθετηθεί ένα μικρό τμήμα του επιταχυντή του CERN και το ομοίωμα ενός ανιχνευτή
Στην έκθεση έχει τοποθετηθεί ένα μικρό τμήμα του επιταχυντή του CERN και το ομοίωμα ενός ανιχνευτή
Στα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της ανθρωπότητας, τα οποία προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες του CERN, θα μυηθούν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες της έκθεσης «Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός ο Μέγας» που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη.
Η έκθεση ενημερώνει τους επισκέπτες για τα τέσσερα βασικά πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (Large Hadron Collider) του CERN με τη χρήση του οποίου οι επιστήμονες επιχειρούν να αναπαραγάγουν τις συνθήκες που επικράτησαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang που «γέννησε» το Σύμπαν. Ο LHC είναι ο ισχυρότερος και πιο περίπλοκος επιταχυντής σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής και να ανακαλύψει, αν υπάρχει, το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «Σωματίδιο του Θεού».
Η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενείται για πρώτη φορά σε σχολικές εγκαταστάσεις. Η πρόκληση είναι να γίνει βατό στους μαθητές ένα πολύπλοκο επιστημονικό θέμα η κατανόηση του οποίου δυσκολεύει συχνά ακόμα και τους ίδιους τους επιστήμονες. «Οσοι από εμάς είναι επιφορτισμένοι με τον ρόλο του ξεναγού φροντίζουμε να εξηγούμε όσο πιο απλά μπορούμε το τι γίνεται στο CERN χρησιμοποιώντας παραδείγματα που είναι βγαλμένα από την καθημερινότητά τους. Οταν για παράδειγμα εξηγούμε τις συγκρούσεις σωματιδίων στον επιταχυντή, προσπαθούμε να τους κάνουμε να φανταστούν ότι συγκρούονται δύο βελόνες που έχουν ιλιγγιώδη ταχύτητα» εξηγεί η φυσικός και ερευνήτρια του τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Ελευθερία Τσουρλιδάκη.
Η μεθοδολογία που ακολουθούν οι επιστήμονες στο CERN γίνεται ακόμη πιο κατανοητή στους επισκέπτες, και κυρίως στους μαθητές, μέσα από μια σειρά διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων, ακόμα και με τη χρήση smart phones, που τους δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν καλύτερα τα πειράματα που γίνονται εκεί. Επίσης διοργανώνονται σεμινάρια που αφορούν τους εκπαιδευτικούς με σκοπό την προετοιμασία τους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών.
Μικροί επιστήμονες εξερευνούν τον κόσμο του Big Bang
Στην έκθεση έχει τοποθετηθεί ένα μικρό τμήμα του επιταχυντή και το ομοίωμα ενός ανιχνευτή. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ενημερωθούν για όσα γίνονται στο CERN από τα επεξηγηματικά βίντεο και τα πόστερ που έχουν αναρτηθεί. «Η μεταφορά περισσότερων οργάνων στην έκθεση ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Σκοπός μας ωστόσο δεν είναι τόσο να παρουσιάσουμε κάποια εκθέματα, όσο το να εξηγήσουμε με απλό τρόπο τι συμβαίνει στο CERN» λέει η κ. Τσουρλιδάκη.

Ανταπόκριση

Στο διάστημα της λειτουργίας της, η έκθεση έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών, με αποτέλεσμα τα ραντεβού για ξεναγήσεις να είναι συνεχόμενα. «Εχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Κάθε μέρα έρχονται από τρία έως έξι σχολεία για ξενάγηση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση που έχει», σημειώνει η κ. Τσουρλιδάκη. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι την Κυριακή και είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα τις καθημερινές και από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα το Σαββατοκύριακο.
Στέλιος Βογιατζάκης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63565857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου