Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Mελέτη για το κόστος μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα


Τη μελέτη που  εκπόνησε η εταιρεία McKinsey&Company για τις προοπτικές μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα αλλά και το κόστος που συνεπάγεται αυτή η μετάβαση, παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση το συμβούλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΣΕΒ στις 15 Δεκεμβρίου.


Αξίζει να αναφερθεί  ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η προώθηση πλαισίου διαλόγου για τα κρίσιμα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένου σε εμπεριστατωμένες  απόψεις και στοιχεία. Επίσης, ένα από τα θέματα προτεραιότητας που έχει θέσει αφορά στο συνδυασμό της ανάπτυξης με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ένα θέμα με τεράστια αναπτυξιακή διάσταση, καθώς συνδέεται με το πώς παράγεται, χρησιμοποιείται και σπαταλιέται η ενέργεια.


Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο προχώρησε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σχετικά  με την «Ανάπτυξη Καμπύλης Κόστους  των Τεχνικών Δυνατοτήτων Μείωσης  Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα» (Greenhouse Gas Abatement Cost Curve for Greece). Την εν λόγω μελέτη υλοποίησε η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company,  βασιζόμενη σε δική της ειδική μεθοδολογία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 20 χώρες διεθνώς, γεγονός που προσφέρει μία πολύτιμη βάση συγκρισιμότητας των αποτελεσμάτων.


Αντικείμενο αυτής  της μελέτης είναι η ανάδειξη του κόστους και των επενδύσεων που απαιτούνται, σε συνδυασμό με το αναμενόμενο όφελος, για μία  σειρά εναλλακτικών τεχνικών προσεγγίσεων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση της κατανάλωσης/ζήτησης όσο και  με το μίγμα παραγωγής ενέργειας  στη χώρα μας.


Με την παραπάνω μελέτη, στόχος του Συμβουλίου είναι  να εμπλουτίσει τον διάλογο, προσφέροντας ένα σημαντικό και ουσιαστικό εργαλείο για την αξιολόγηση εναλλακτικών πολιτικών, με βάση δεδομένα κόστους  και οικονομικών επιπτώσεων και  όχι “ιδεοληψίες” και συναισθηματισμούς, λαμβάνοντας υπόψη και τη δεινή  οικονομική κατάσταση στην οποία  βρίσκεται η χώρα.


Η Εκδήλωση αφορά  στη δημόσια παρουσίαση των βασικών  ευρημάτων της Μελέτης McKinsey και αποτελεί την πρώτη ενέργεια ευρύτερης δημοσιοποίησής της.


http://capital.gr.msn.com/Article.aspx?id=1349106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου