Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Νέα αντιπαράθεση πρυτάνεων και υπουργείου Παιδείας

Δεν συγκλίνουν αλλά μάλλον αποκλίνουν οι δρόμοι των πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας. Ο ειδικός γραμματέας επί θεμάτων πανεπιστημίου του υπουργείου Παιδείας κ. Β.Παπάζογλου μάλιστα παραλίγο να παραιτηθεί τη Δευτέρα από τη θέση του, καθώς οι πρυτάνεις του διαμήνυσαν το πρωί ότι εάν επισκεφθεί την έκτακτη Σύνοδό τους που γίνεται στο Λαύριο, κάποιοι εξ αυτών θα αποχωρήσουν. 

Ο κ. Παπάζογλου αποχώρησε οργισμένος και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προτίθεται να παραιτηθεί άμεσα. Ωστόσο, μετά την επιστροφή του στο υπουργείο, ο κ. Παπάζογλου είχε επαφές με αρμοδίους και τελικά δεν παραιτήθηκε. Αντ' αυτού εκφράστηκε σε όλους τους τόνους η εμπιστοσύνη σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου στο πρόσωπό του και η κοινή διάθεσή της να λυθούν τα προβλήματα των πανεπιστημίων. 

«Οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και μετά βελτιώνονται» επαναλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το κλίμα μεταξύ πρυτάνεων και ειδικού γραμματέα είχε πυροδοτήσει εγκύκλιος του υπουργείου την περασμένη εβδομάδα, με την οποία ο κ. Παπάζογλου ζητούσε να ανασταλούν όλες οι προκηρύξεις για θέσεις λεκτόρων που έχουν γίνει και να γίνουν με τις διατάξεις του νέου Νόμου (που ωστόσο απαιτούν τη σύγκλιση των νέων τους οργάνων).

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ.Αρβανιτόπουλος από την άλλη πλευρά πέτυχε θετικό κλίμα στη συζήτησή του με τους πρυτάνεις και δήλωσε ότι το υπουργείο επιθυμεί να βοηθήσει τα πανεπιστήμια. Επανέλαβε ωστόσο ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ζήτησε να συνεχισθεί ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών σε ήρεμο όμως κλίμα.

«Έχουμε ξανασυζητήσει με τον κ. Αρβανιτοπουλο, δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε» είπε σχετικά ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κ. Ρέμελης. «Ο Ιανουάριος θα κρίνει το μέλλον του νόμου. Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην εφαρμογή του που προκύπτουν καθημερινά» τόνισε ο κ. Ρέμελης. Σχετικά με τον κ. Παπάζογλου δήλωσε «είχα μια προσωπική κουβέντα μαζί του και τον ενημέρωσα για τις αντιρρήσεις των πρυτάνεων και στη συνέχεια ο ίδιος αποχώρησε».

«Δεν έχουμε ακόμη εκλέξει επιτροπή για να κάνει τις εκλογές για το Συμβούλιο διοίκησης μας» δήλωσε σχετικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης. «Ο νόμος αυτός είναι δυσεφάρμοστος και το έχουμε πει κατ επανάληψη» πρόσθεσε ο κ. Πελεγρίνης. 

«Οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τα πρώτα στάδια εφαρμογής του νέου νόμου 4009 έχουν οδηγήσει τα πανεπιστήμια στα πρόθυρα της διάλυσης. Οι νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις των πανεπιστημίων αμφισβητούνται από τις διορισμένες από το υπουργείο οργανωτικές επιτροπές, ενώ η εσπευσμένη διεξαγωγή εκλογών εν μέσω σοβαρότατων οικονομικών και θεσμικών αδιεξόδων, εντείνει την ένταση, ενισχύει την πόλωση και ευνοεί τον διχασμό στα ιδρύματα» είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος.

«Το εφεύρημα της ταξινομικής ψήφου δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς ο κομματισμός κι οι ομαδοποιήσεις επανέρχονται με άλλη, βιαιότερη μορφή. Οι εκβιασμοί τέλος της ηγεσίας του υπουργείου και οι απειλές περί μη χρηματοδότησης αν τα πανεπιστήμια δεν συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις δημιουργεί νέα ήθη στην συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση» συνέχισε. «Τα πανεπιστήμια αν σήμερα λειτουργούν, το οφείλουν στον πατριωτισμό των διοικήσεων και του προσωπικού τους. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις θεσμικές εκτροπές. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο» κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος.


«Πρακτικά είναι αδύνατον να έχουμε συμβούλια διοίκησης στα ΑΕΙ μέχρι τον Ιανουάριο» δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου αναφερόμενος στην δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι όποιο πανεπιστήμιο δεν έχει τα νέα συμβούλια του τον πρώτο μήνα του 2012 δεν θα χρηματοδοτηθεί. 

«Θα έπρεπε αντί να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα, να ασχολούμαστε με τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων και της έλλειψης προσωπικού που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους» κατέληξε.



http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231141566

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου