Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ένα αστέρι σουπερνόβα λίγο πριν την έκρηξη!



Επιστήμονες από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley της Καλιφόρνια κατάφεραν να καταγράψουν την ακτινοβολία μίας από τις πιο φωτεινές κατηγορίες σουπερνόβα, του τύπου Ιa, μόλις 11 ώρες πριν εκραγεί.

Η σουπερνόβα γνωστή ως "SN 2011fe", παρατηρήθηκε στον Γαλαξία Pinwheel 21 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ενώ οι ειδικοί μαρτυρούν, ότι η τελευταία φορά που εντοπίστηκε κάτι ανάλογο τόσο κοντά στην Γη ήταν το 1986.
Το φαινόμενο σουπερνόβα συμβαίνει, όταν ένα αστέρι πεθαίνει ή όταν ένα λευκό νανο-αστέρι απορροφά ύλη από ένα άλλο κοντινό αστέρι. Τότε, το άστρο φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου εκρήγνυται με εξαιρετική αγριότητα και φωτεινότητα.

 "Όσο πλησιάζει το σημείο, οι συνθήκες συναντιούνται στο κέντρο, έτσι ώστε το νανο-αστέρι να πυροδοτήσει μία κολοσσιαία θερμοπυρηνική έκρηξη, η οποία μετατρέπει τον άνθρακα και το οξυγόνο σε βαρύτερα στοιχεία, όπως το νικέλιο", είπε ο ειδικός Peter Nugent.Καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που το φαινόμενο πλησίασε τόσο κοντά την Γη, οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν σημαντικές αποδείξεις σχετικά με τα στοιχεία που το αποτελούν.
 "Το να κατανοήσει κανείς πως αυτές οι γιγάντιες εκρήξεις δημιουργούν και αναμιγνύουν στοιχεία, είναι σημαντικό, γιατί οι σουπερνόβα  περιέχουν τα περισσότερα στοιχεία που συνθέτουν την Γη ακόμα και το σώμα μας.", πρόσθεσε ο Mark Sullivan από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

news247.gr
http://www.enimerwsi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου