Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Επιτροπή Περιβάλλοντος: Επειγόντως μέτρα για τα υπόγεια ύδατα στη Θεσσαλία


«Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν αντέχουν εκπτώσεις. Επείγει πλαίσιο μέτρων για την προστασία των υπόγειων υδάτων στη Θεσσαλία από τη ρύπανση» αποφάνθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, καθώς κατά την σημερινή συνεδρίαση κατατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή της Ν. Θεσσαλίας (περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ, Στεφανοβικείου) έχει ανιχνευθεί ολικό και εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια.

Παράλληλα έχουν ανιχνευθεί αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.

Για το θέμα ενημέρωσαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, η κα Καλλιόπη Γερακούδη, γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Ζήσης Γρηγορίου, η κα Ελένη Λαϊτσου, δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας και ο Άρης Καραχάλιος, δήμαρχος Φαρσάλων.

«Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ρύπανσης σε χρώμιο και νιτρικά, ενώ δεν λείπουν και μετρήσεις που εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης ο οποίος ωστόσο συνέστησε ψύχραιμη προσέγγιση του προβλήματος χωρίς υπερβολές που θα οδηγήσουν σε πανικό, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν ισχύουν αναφορές που μιλούν για νέο Ασωπό».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα που καταγράφεται είναι ήσσονος σημασίας ή ότι υπάρχει χρόνος για επανάπαυση. Αντίθετα επείγουν παρεμβάσεις προληπτικού ή κατασταλτικού χαρακτήρα καθώς η δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν αντέχουν εκπτώσεις» ξεκαθάρισε. Ο κ. Καρτάλης ενημέρωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σύντομα το πόρισμα μας και θα διεκδικήσει από τους φορείς να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία αλλά και για να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, εμφιαλωμένο νερό για την ύδρευση των κατοίκων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης Υδάτων υπογράμμισε ότι οι ανιχνευμένες ποσότητες μετάλλων στα υπόγεια ύδατα της περιοχής τις περισσότερες φορές είναι εντός των διεθνώς επιτρεπτών ορίων και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εξασθενές χρώμιο μεταφέρεται μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο. Αντιθέτως χαρακτήρισε ως προβληματική μια παραφιλολογία που μπορεί να δυσφημήσει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου