Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το άγχος βελτιώνει τη μνήμη!

Το άγχος βελτιώνει τη μνήμη! Σαν Φρανσίσκο - Ψυχικό στρες αυξάνει τη μνήμη. Το συμπέρασμα αυτό υποδηλώνει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες της Τσεχίας και των ΗΠΑ σε ποντίκια. Οι ερευνητές θέλουν τώρα να εξετάσουν την επίδραση του άγχους στην ακρίβεια μνήμης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αγχώδεις διαταραχές, όπως στη διαταραχή μετατραυματικού στρες στο οποίο οι αρνητικές εμπειρίες ασυνείδητα συνδέονται με πραγματικά αβλαβείς καταστάσεις. Ο βασικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι το άγχος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης των διαδικασιών μπορεί να φέρει πιο αποτελεσματικές θεραπείες, ελπίζει ο André Fenton του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο οποίος αναφέρει τα ευρήματά του στο περιοδικό PLoS Biology.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες πήραν τα ποντίκια για να εξερευνήσουν ένα λαβύρινθο. Στη συνέχεια, τα μισά των ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση στρες, έπρεπε να κολυμπήσουν μέσα σε μια δεξαμενή νερού. Το άλλο μισό των ποντικών τοποθετήθηκε σε ένα δοχείο με νερό, αλλά με τόσο χαμηλό επίπεδο του νερού, ώστε τα ζώα να μπορούν να εντρυφήσουν μέσα εύκολα.

Στη συνέχεια, τα τρωκτικά και πάλι βρίσκονται αντιμέτωπα με το λαβύρινθο, με αποτέλεσμα: Τα ποντίκια που είχαν δοκιμάσει προηγουμένως την πίεση, υπενθύμισαν πολύ καλύτερα τον τρόπο, μέσω του λαβυρίνθου στα άλλα ζώα. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, ότι το στρες μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη, ακόμη και αν οι μνήμες συνδέονται με την αγχωτική κατάσταση στη συνδεσιμότητα,» λέει ο Φέντον.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
 
http://www.bno.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7268:2010-12-23-14-21-34&catid=56:latest-news&Itemid=88

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου