Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τι είναι η κινούμενη άμμος;

Η κινούμενη άμμος στην ουσια ειναι Λάσπη που αποτελειται απο λεπτους κόκκους αμμου και απο πηλό, νερό και αλάτι. Αρχικά το Νερό συγκεντρωνεται σε μια περιοχη που περιεχει αμμο και πηλό.Στην συνεχεια το νερό μετακινείται προς τα πάνω αλλα σιγά-σιγά αποροφάται απο την άμμο και μετακινειται πρός τα κάτω.Τα υπόλοιπα υλικά επειδη ειναι βαρυτερα απο το νερό συγκεντρωνονται στον βυθό. Δεδομένου ότι το νερό αποροφάται σε ενα βαθμό απο την άμμο, η άμμος στην κορυφή φαίνεται συμπαγής και μπορεί να συγκρατησει φύλλα δεντρων και κλαδιά, κάνοντας την δύσκολο να διακριθει από τον περιβάλλοντα χώρο.
Μολις λοιπον καποιος άνθρωπος πατησει πανω στην κινουμενη αμμο αρχιζει να βυθιζεται.Επειδη οπως ειπαμε στον Βυθο της κινουμενης αμμου βρισκονται και αλλα βαρυτερα απο το νερο υλικα,ειναι απιθανο καποιος να βουλιαξει τελειως μεσα της. Απλως βουλιαζει μεχρι ενα βαθμο και μετα τελος.Ωστοσο οι δυναμεις που χρειαζεται καποιος για να ελευθερωθει απο την κινουμενη αμμο ειναι πολυ μεγαλες.Επιστημονες υπολογισαν πως χρειαζεται περιπου την ιδια δυναμη με την δυναμη που παραγει ο κινητηρας ενος αυτοκινητου για να ξεκινησει να κινειται.

ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΡΥΒΕΙ ;

Ο Κινδυνος αν καποιος παγιδευτει στην κινουμενη αμμο προερχεται οχι απο την αμμο αλλα απο την παλλιροια της θαλλασας που βρισκεται κοντα και εχει σαν αποτελεσμα ο παγιδευμενος να πνιγει οσο ανεβαινει το Νερο.Η Κινουμενη αμμος ειναι αρκετα συχνο φαινομενο στα εύκρατα κλιματα και στις τροπικές ζώνες.Ξεχαστε λοιπον οτι βλεπετε στις ταινιες.Η Κινουμενη αμμος δεν αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για τους ταξιδιώτες!

Ο ΜΥΘΟΣ

Ο Μυθος της κινουμενης αμμου που καταπινει ολοκληρο εναν Ανθρωπο χρησιμοποιηθηκε πολυ στις ταινιες του Χιλιγουντ την δεκαετια του 1960 οπου συμφωνα με το περιοδικο 'State' περιπου το 3% ολων των ταινιων παρουσιαζαν καποιον να πεθαινει σε κινουμενη αμμο!
 
http://stakarfia.blogspot.com/2010/12/blog-post_5642.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου