Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Βιο-μπαταρία «τρέφεται» με χαρτί!


Μια μπαταρία που «τρέφεται» με χαρτί παρουσίασε πρόσφατα στην έκθεση οικολογικών προϊόντων στο Τόκιο η ιαπωνική Sony.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία παράγει ηλεκτρισμό μετατρέποντας στην ουσία μικρά κομμάτια χαρτιού σε ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Αν διοχετευτεί στην αγορά, η νέα συσκευή της Sony θα επιτρέπει στους καταναλωτές να φορτίζουν τα κινητά τους με απόβλητα.
Το «κλειδί» της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η χρήση του ενζύμου κελλουλάση, το οποίο αποδομεί τα χαρτιά σε γλυκόζη. Όταν η γλυκόζη συνδυαστεί με οξυγόνο και άλλα ένζυμα, δημιουργούνται ηλεκτρόνια και ιόντα υδρογόνου.
Η μπαταρία χρησιμοποιεί τα ηλεκτρόνια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ από τη διαδικασία προκύπτουν ως παραπροϊόντα νερό και το οξύ γλυκονολακτόνη, που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Αν και η νέα μπαταρία της Sony μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια συσκευές μουσικής, η ισχύς της είναι μικρότερη συγκριτικά με τις συμβατικές μπαταρίες.
Ωστόσο, αυτό που κάνει τη βιο-μπαταρία να ξεχωρίζει είναι ότι δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά και μέταλλα!
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου