Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Higgs, Το σωματίδιο του… “Θεού”


Η ύπαρξή και η αναζήτηση αυτού, αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των “μυαλών” του πλανήτη… το σωματίδιο του “Θεού” γνωστό και ως σωματίδιο Higgs έχει πλέον ξεπεράσει τα 60 χρόνια από την στιγμή που “γεννήθηκε”, λίγοι είναι όμως εκείνοι που ξέρουν τι είναι στην πραγματικότητα.

Η γέννηση αυτού του, δίχως αντίρρηση, παράξενου σωματιδίου πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με ένα μεγάλο βήμα για την Φυσική. Θεμελιώδης αρχή είναι η συμμετρία στην Φύση, έτσι όταν το 1960 η ασθενής πυρηνική ενώθηκε με την ηλεκτρομαγνητική δύναμη, συνθέτοντας αυτό που πλέον ονομάζουμε ηλεκτρασθενή, ένα μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε για τους επιστήμονες. Το πρόβλημα με απλά λόγια ήταν πως στο ένα μέρος της “εξίσωσης” είχαμε σωματίδια-φορείς με μάζα και στο άλλο είχαμε το φωτόνιο που ως γνωστό… δεν έχει!

Τι συνέβαινε λοιπόν; Εκεί ακριβώς κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του ο “Θεός”. Σύμφωνα με την θεωρία, το Σύμπαν διατρέχεται με ένα πεδίο Higgs, έχοντας ως ρόλο να αποδίδει στα σωματίδια που το διαπερνούν μάζα, μέσω ενός μηχανισμού εμπνευσμένου από την φυσική στερεάς κατάστασης, του μηχανισμού Higgs. Φορέας του εν λόγω πεδίου είναι το σωματίδιο Higgs ή συνηθέστερα σωματίδιο του Θεού.

Η επιστήμη βασίζει πολλά σε αυτό, μα πάνω από όλα είναι ίσως η μοναδική λύση για την κατανόηση της ίδιας της ύλης. Οι θεωρίες που βασίζονται σε αυτό το άγνωστο με τεράστια ενέργεια σωματίδιο πολλές, από την θεωρία διαταραχών και την κβαντική χρωμοδυναμική, μέχρι την θεωρία των Πάντων, ενώ μπορεί να μας δώσει εικόνα του τι έγινε στην Μεγάλη Έκρηξη ακόμα και στοιχεία για το κενό!

Cern Tunnel

Η αναζήτηση για το φανταστικό αυτό σωματίδιο ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους του τεράστιου εγχειρήματος στο Cern. Και το πρόγραμμα αυτό είναι τόσο μεγάλο γιατί θεωρητικά χρειάζονται τεράστιο ποσό ενέργειας για να κάνει την εμφάνιση του τούτο το σωματίδιο. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν αδύνατη την εμφάνιση του προσθέτοντας μία δικαιολογημένη αμφιβολία για όλο αυτό.

Όπως και να έχει η απόδειξη της ύπαρξης του ή μη, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την φυσική. Είτε λοιπόν θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε έναν νέο όροφο στο κτίσμα μας, είτε θα κατεδαφιστεί με σκοπό να φτιάξουμε ένα νέο καλύτερο. Όπως και να έχει λοιπόν, το σωματίδιο του “Θεού” δεν είναι το κλειδί της τελευταίας πόρτας που θα διαβούμε, σίγουρα όμως αποτελεί ένα… πασπαρτού που θα ανοίξει αρκετές από αυτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου