Ένας ιστότοπος για όλους εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α. γεμάτος νέα, ανακοινώσεις, άρθρα, ενημερώσεις για κάθε τι που αφορά το Φυσικό και τη Φυσική.Για όσους ξέρουμε να ονειρευόμαστε, νοιώθουμε το Φυσικό δεύτερο σπίτι μας και αναζητούμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για εμάς και τους συμφοιτητές μας...εδώ ενημερωνόμαστε επί παντός επιστημονικού επιστητού και μοιραζόμαστε απόψεις!

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τι είναι η χιονοστιβάδα;Τι ταχύτητες πιάνει;

Οταν υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση το χιόνι που εχει συσσωρευτεί στο εδαφος με το πέρασμα του χρόνου παγώνει.Το φρεσκο χιόνι που συνεχίζει να πέφτει απο πάνω πολλες φορές δεν συγκρατείται επειδή υπαρχει πάγος απο κάτω με αποτελεσμα να υποχωρεί δημιουργωντας έτσι μια χιονοστοιβάδα.Για να ξεκινήσει μία χιονοστιβάδα πρέπει να υπάρχει αρκετό χιόνι. Όσο περισσότερο χιόνι υπάρχει και όσο πιο γρήγορα συσσωρεύεται, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να γλιστρήσει. 
 
Ακόμα και 25εκ χιονιού είναι αρκετά να προκαλέσουν μία εντυπωσιακή χιονοστιβάδα. Οι περισσότερες πέφτουν έπειτα από μία βαριά χιονόπτωση, για αυτό τότε θέλει προσοχή στο βουνό. Χιονόπτωση με ρυθμό περισσότερο από 2εκ. φρέσκο χιόνι την ώρα, πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη σε κλίσεις από 30 μοίρες με 45μοίρες και πάνω. 
 
Πράγματι η πιο κοινή αιτία εκκίνησης χιονοστιβάδας, είναι η συγκέντρωση νέου χιονιού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους στα βουνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συμπαρασύρουν πάγο, βράχους, δεντρα και άλλα υλικά στη πλαγία, και πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς πέφτουν θύματα χιονοστοιβάδων που ολισθαίνουν σε πλαγιές, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Μεγάλη σημασία έχει ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένας ειδικός πομποδέκτης που επιτρέπει την ανίχνευση ενός θύματος χιονοστιβάδας θαμμένου κάτω από το χιόνι.Κυριολεκτικά η χιονοστιβάδα μπορεί να παρασυρει τα πάντα στο διάβα της.H Χινοστιβάδα μπορεί να πιάσει ταχυτητες 95 εώς 130 km/h μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.
 
http://stakarfia.blogspot.com/2011/01/video_4202.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου