Οι γεωλόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η γέννηση νέων οροσειρών και άλλα γεωλογικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάζουν το κλίμα. Τώρα, διεθνής ομάδας ερευνητών υποστηρίζει ότι ισχύει και το αντίστροφο, ότι δηλαδή το κλίμα μπορεί να επηρεάζει την τεκτονική δυναμική σε διαστήματα μερικών εκατομμυρίων ετών.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Earth and Planetary Science Letters, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ισχυροποίηση των μουσώνων στην Ινδία επιτάχυνε κατά 20% την μετακίνηση της ινδικής τεκτονικής πλάκας.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι τα φαινόμενα αυτά εκτυλίσσονται σε χρονικά διαστήματα «της τάξης των εκατομμυρίων ετών» και επομένως η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή δεν αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε περισσότερους σεισμούς.
«Οι σεισμοί συμβαίνουν φυσικά στα όρια μεταξύ των τεκτονικών πλακών, ωστόσο η έρευνά μας δεν σημαίνει ότι θα δούμε αύξηση σε αυτού του είδους τα φαινόμενα» δήλωσε στο AFP o Τζιαμπέρο Ιαφαλντάνο του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, ο οποίος συνεργάστηκε με ερευνητές στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τα γεωλογικά φαινόμενα σίγουρα επηρεάζουν το κλίμα πιο έντονα από ό,τι το κλίμα επηρεάζει τα γεωλογικά φαινόμενα: Μεγάλες οροσειρές όπως οι Άνδεις και τα Ιμαλάια καθορίζουν την κίνηση αέριων μαζών, ενώ οι μεσοωκεάνιες ράχες διαμορφώνουν τα θαλάσσια ρεύματα όπως το Ρεύμα του Κόλπου.
Φαίνεται όμως ότι ισχύει και το αντίστροφο, έστω και σε μικρότερο βαθμό: «Για παράδειγμα, μπορώ να φανταστώ ότι ίσως υπάρχει η υπογραφή του κλίματος στις Άνδεις και τα Βραχώδη Όρη» δήλωσε ο Ιαφαλντάνο, σχολιάζοντας τα μελλοντικά ερευνητικά του εγχειρήματα
http://www.enimerwsi.com/2011/04/blog-post_14.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου